Polisen storsatsar på kameraövervakning

Polisen storsatsar på kameraövervakning

Polisen förbereder en omfattande satsning på högteknologiska säkerhetskameror. Enligt Dagens Nyheter är målet att kunna avstyra terrordåd och bekämpa skottlossningar, attacker mot blåljuspersonal och sexövergrepp.

– Rätt använda är kameror ovärderliga verktyg för att leda insatser, stoppa pågående brottslighet och radikalt förbättra utredningsmöjligheter, säger polisinspektör Joakim Söderström vid Utvecklingscentrum Stockholm till Dagens Nyheter.

Polisens plan är att bygga upp ett system där fasta kameror kombineras med rörliga. De sistnämnda kan vara placerade på fordon, uniformer, helikoptrar, drönare eller i smarta telefoner.

– Den mjukvara vi har valt kan ta in bilder från alla möjliga sorters bildkällor, vilket inte gått hittills. De kameror som finns monterade i en del polisbilar har till exempel inte kunnat kommunicera med ledningscentralerna, säger Joakim Söderström för DN.

De nya systemen möjliggör digital bildanalys med hjälp av olika datorprogram.

– Det kan handla om allt ifrån igenkänning av ansikten och fordon till att systemet larmar om att en person har ställt ifrån sig ett föremål på en viss typ av plats. Det finns även möjlighet att ansluta sensorer som reagerar på skottlossning eller glaskross.

Ökad förståelse för kameraövervakning
Till grund för polisens satsning på kameraövervaknig ligger bland annat erfarenheter från terrorattacker i exempelvis Belgien, Turkiet och Tyskland där gärningsmän har identifierats via övervakningsbilder. Likaså menar polisen att den dödliga attacken 2015 mot gäster på Vår krog och bar i Göteborg troligen aldrig hade klarats upp utan det lokala bostadsbolagets kameror.

– Ska vi ha chans att komma åt dessa brott och andra är det nödvändigt med bättre teknik. Det vi bygger på är det system som redan är i bruk i Region Syd, menar Joakim Söderström.

Den senaste tiden har polisen beviljats en rad tillstånd till kameraövervakning, senast i stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby.

– Vi upplever att det finns ökad förståelse i samhället för en övervakning. Särskilt bland människor som bor i områden där det kriminaliteten är hög, säger Joakim Söderström.