Fler anmälda butiksrån med användning av skjutvapen

Antalet anmälda butiksrån med skjutvapen under årets sju första månader är betydligt fler än vid motsvarande period förra året. Det visar Brå:s preliminära brottsstatistik över rån.

Under årets sju första månader anmäldes 4 794 rån i Sverige detta ungefär lika många som vid samma period förra året. Av dessa var 491 butiksrån vilket är en ökning med 16 procent. Mer uppseendeväckande är att 175 av butiksrånen gjordes med användning av skjutvapen. Detta är en ökning med 48 procent jämfört med föregående år.

Totalt anmäldes 3 321 brott i kategorin ”rån mot privatperson (ej funktionsnedsatt)”. Det motsvarar en minskning med 2 procent. När det gäller antalet anmälda rån mot funktionsnedsatta privatpersoner anmäldes 69 stycken.

Under perioden januari-juni anmäldes också 15 bankrån och 5 värdetransportrån. Antalet anmälningar om taxirån uppgick till 19 stycken.