Totalt handlar det om 20 000 kroppskameror som kommer användas av majoriteten av poliserna med uniform.

– Det här är spännande teknik som kommer att bygga upp förtroende, hjälpa polisen göra sitt jobb, och göra det möjligt för allmänheten att hålla poliser ansvariga i större utsträckning. Våra planer för utbyggnaden av kroppskameror kommer att göra tekniken tillgänglig för fler poliser i en enda stad än någon annanstans i världen och det är ett stort steg mot 2000-talets polisstyrka i London, sa Boris Johnson Londons borgmästare, när han talade till London Assembly tillsammans med London-polischefen.

Sedan förra året har det pågått ett försök med runt 1 000 kroppskameror som används över 10 stadsdelar och beväpnade insatsgrupper. Försöket har visat på kamerornas potential för att öka antalet tidiga erkännanden och därmed bidra till att påskynda rättsprocessen. Både de poliser som deltagit i försöket och London-polischefen Sir Bernard Hogan Howe stödjer det ökade antalet enheter.

Polisernas feedback tyder på att kroppskamerorna är mest värdefulla i situationer då polisens agerande kan komma att ifrågasättas och där tidiga bevis och offers vittnesmål spelar en avgörande roll.